Mmm som i Medelhavet – ät som Sydeuropa

Mmm som i Medelhavet – ät som Sydeuropa


LCHF, LCHQ, blodgruppsdieten, paleo… De många trenddieterna utlovar guld och gröna skogar. Men vilken ska jag välja? Och bör jag ens välja någon? Nej, strunta i dieter och laga Medelhavsinspirerad mat! De som äter så håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn.

Av Smart Mat (smart-mat.se)

Att äta specifik mat beroende på vilken blodgrupp man tillhör har fått renässans de senaste åren. Likaså har LCHF-dieten, det vill säga low carb, high fat, vunnit många anhängare under det senaste decenniet med sitt vurmande för grädde, bacon och kött och uteslutande av kolhydrater. Stenåldersdieten, även kallad paleodieten, som går ut på att vi ska äta mycket av den mat som ursprungsmänniskan åt – som nötter, bär, inälvsmat och kött – har också blivit en riktig hit.

Medelhavsmat har generellt visat sig vara det bästa om man vill minska risken för bland annat övervikt, diabetes och cancer.

Som lekman är det svårt att veta vad man ska tro när man hör alla löften om viktnedgång och andra hälsofördelar. Men egentligen är det inte konstigt att vi blir förvirrade, för det finns sällan vetenskap bakom de här dieterna. Det säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska institutet i Stockholm. Hon är av landets ledande forskare i hur kosten påverkar hälsan och ansvarar för två stora koststudier som omfattar 110 000 personer.

Som lekman är det svårt att veta vad man ska tro när man hör alla löften om viktnedgång och andra hälsofördelar.

Hennes forskning har bland annat visat att fyra av fem hjärtinfarkter bland kvinnor kan förebyggas genom en hälsosam kost och livsstil.

– De flesta trenddieter har fått följare på grund av skicklig marknadsföring, inte för att det finns något vetenskapligt stöd för att de fungerar. Gemensamt för dieterna är ju att man ska begränsa sitt kaloriintag, vilket såklart gör att vi går ned i vikt. Men på sikt brukar man falla tillbaka till sitt vanliga mönster och gå upp i vikt igen, säger hon.

Men vad ska man då äta? Medelhavsmat har generellt visat sig vara det bästa om man vill minska risken för bland annat övervikt, diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdomar och därmed leva längre, berättar Alicja Wolk.

– Du ska äta mycket grönsaker, frukt och fullkornsprodukter, det innehåller välgörande fibrer och bioaktiva ämnen. Fisk, som bland annat innehåller viktiga omega 3-fettsyror är också bra att äta mycket av istället för rött kött. Se också till att få i dig rikligt med rapsolja och olivolja, som innehåller hälsosamma fettsyror säger Alicja Wolk.

Äta mycket av:
GRÖNSAKER, FRUKT OCH BÄR
Kalorisnålt och med mycket antioxidanter och andra viktiga bioaktiva substanser.
BALJVÄXTER
Bönor, ärter och linser.
FULLKORNSPRODUKTER
Som havregryn och bulgur innehåller välgörande fibrer och bioaktiva ämnen.
FISK
Fisk innehåller bland annat omega 3-fettsyror.
NÖTTER
Nötter och frön är rika på både enkelomättade och fleromättade fetter, zink, magnesium, vitamin E och vitamin B6. Perfekt mellanmål.
MEJERIPRODUKTER
Som fetaost, mozzarella, halloumi, keso och naturell yoghurt och filmjölk.


Läs också

Saffranschia med granatäpple

Recept av Dietistens Val: Fungerar lika bra som vintrig frukost, mellanmål eller som dessert. Håller...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Grönkålschips med ingefära

Recept av Dietistens Val: Perfekta snackset i soffan, dessutom så gott och nyttigt. Grönkålschips är...

Läs mer

Tofu stroganoff med saltgurka

Recept av Dietistens Val: Hej vardagsmiddagar! Smarrig Stroganoff som står klart på middagsbordet på max...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Lyxig jordgubbssmoothie med kaffeskum

Recept av Dietistens Val: Sena på trenden med Dalgonakaffe? Yes, men här kommer en uppdaterad...

Läs mer
Sötpotatistortilla med kanel och ingefära

Recept av Dietistens Val: Gör en stor form till helgfrukost eller som snabb vardagslunch. Spara det som blir över i...

Läs mer
Världens bästa mellis - ostkaka

Recept av Dietistens Val: Det här kan vara världens bästa mellanmål! Eller om du vill, återhämtningsmål, träningsmat eller dessert efter...

Läs mer
Chocolate black bean smoothie

Riktigt mumsigt mellanmål. Nu vet du vad du ska göra till helgen - dricka chokladsmoothie såklart! Med bönor för extra...

Läs mer