Ät mer gröna blad
Gröna blad är fullproppade av ämnen som skyddar mot sjukdomar, det vet nog de flesta vid det här laget. Men kände du till att de också gör oss mer vältränade? Jo, Karl-Alfred hade rätt, spenat, ruccola och andra gröna blad hjälper dig att bli snabb och stark!
Av: Smart Mat
Karl-Alfred visste vad han gjorde. Vetenskapliga studier har nämligen visat en klar koppling mellan spenatätande och idrottsliga framgångar. Men hur kan detta vara möjligt? Faktum är att forskarna har sett att det är ämnet nitrat, som finns i spenat, som ger den här effekten. Ruccola, mangold, rödbetor, som också innehåller mycket nitrat, har samma prestationshöjande egenskaper.
Idrottsnutrionisten och Runner’s World-skribenten Emma Lindblom, brukar rekommendera sina klienter att få i sig den här typen av grönsaker inför en tävling.
– Det stämmer att nitratrika grönsaker och rotfrukter kan hjälpa dig att prestera bättre när du tränar. Det beror på att nitrat effektiviserar mitokondrien, cellens kraftverk. Då behövs mindre syre för cellerna att göra samma arbete. Framför allt blir du då uthålligare, du orkar mer.