Tre perfekta frukostar eller mellanmål för löpare
Att få ihop en hektisk vardag med familjeliv, jobb och träning kan vara en utmaning. Att då dessutom laga och äta näringsriktig och energirik mat så att man orkar träna kan ibland kännas övermäktigt. Räddningen stavas planering och mellanmål.
Här är Emma Lindbloms sju tips till dig som behöver hjälp med att få till logistiken – och tre smarta recept att förbereda och äta när tiden knappt räcker till.
Sju smarta tips för dig som vill göra bättre matval i vardagen!
- Planera. Håll koll på när du behöver mellis och se till att ha bra mellis-val hemma, på jobbet eller i skolan
- Rekognosera. Leta rätt på bra ställen att köpa mellis nära dig.
- Investera. Har du inte tillgång till kyl på jobbet eller i skolan? Skaffa en liten kylväska eller en låda med isblock i locket, så att du kan ha fräscha kylvaror med dig ända fram till eftermiddagen.
- Bunkra. Har du tillgång till kyl? Ta med fil/yoghurt, bröd, pålägg, keso, frukt och kokta ägg i början av veckan så slipper du släpa på mat alla dagar.
- Preparera. Gör smoothies. Perfekt att göra dagen innan och enkla att förvara i kylen (men skaka den innan du dricker).
- Packa. Lägg en handfull nötter/müsli/torkad frukt i små självslutande plastpåsar eller köp burkar med lock där du kan ha ”topping” i locket.
- Baka. Använd en regnig dag till att göra energikakor eller -bollar, eller baka frukt- och nötbröd som du skivar och fryser in. Bara att plocka upp på morgonen, brödet tinar under dagen i väskan.
Tre smaskiga och näringsrika recept för dig som är på språng!
Smoothies
Smoothies kan varieras både i smak och energiinnehåll. En smoothie gjord enligt grundreceptet här innehåller cirka 250 kalorier. Tillsätter man nötsmör, havregryn och topping kan den innehålla uppåt 600 kalorier eller mer.
Att använda topping för att öka energiinnehållet är bra, särskilt om familjemedlemmarna behöver olika mängd energi i sitt mellis.
• 1 dl bär
• 1 banan (fryst)
• Cirka 2 dl yoghurt, eller mjölk från ko/soja/havre/mandel/kokos
• Mixa ingredienserna i en matberedare eller mixer.
För mer energi, tillsätt:
• Havregryn
• Nötsmör
• Avokado
• Spenat
Ett alternativ är att toppa smoothien med bär, nötter, kokos, frön, och/eller torkad frukt.
Jag brukar servera en smoothie med banan, ananas, havregryn, jordnötssmör och mjölk till många av mina landslag och kombinationen låter kanske konstig – men är god och energirik.
Ett alternativ till vanlig smoothie är att servera den i en skål och toppa den med müsli, nötter och/eller bär (se bilden).
Bircher-müsli
1–2 portioner
• 1 dl müsli
• 2–3 dl yoghurt
• 1–2 msk nötter/mandlar/frön/kokos
• 1–2 msk torkad frukt
• Ev. kanel och vaniljextrakt
Blanda ingredienser i en plastlåda med lock och låt ”gröten” stå i kylen över natten. Rör om och servera den kalla gröten med till exempel rivet äpple eller bär. Garnera gärna med kokos eller mandlar. Bircher-müsli serveras mycket i Australien. Vissa tycker att rätten är lite för kladdig, medan andra gillar den.
Filmjölkslimpa
2 limpor
Tillredning: två timmar, varav 90 minuter i ugnen.
• 1 liter fil
• 2 tsk bikarbonat
• 2 tsk salt
• 2–3 dl mörk sirap
• 3 dl blandade nötter och mandlar (grovhackade)
• 4 dl frön
• 6 dl russin (kan uteslutas)
• 2 dl hackade torkade aprikoser eller annan frukt (kan uteslutas)
• 4 dl grahamsmjöl
• 2 dl grovt rågmjöl
• 7 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa två avlånga formar. Blanda fil, bikarbonat och sirap i en stor bunke. Rör ner nötter, frukt, salt och frön. Tillsätt mjölet och blanda alltsammans.
Fördela smeten i formarna och grädda bröden i cirka 90 minuter (täck bröden med bakplåtspapper om ytan börjar bli mörk).
Stjälp upp brödet och låt det svalna innan du skär upp det. Frys brödet i skivor och ta med till jobbet eller träningen. Pålägg behövs inte eftersom frukten och nötterna ger mycket smak.