Simprylarna som gör dig bättre

Simprylarna som gör dig bättre


Fyra fiffiga produkter som underlättar simträningen inför Vansbrosimningen – och hjälper dig under loppet.

Satsa på tajta simkläder

För kvinnor fungerar baddräkt eller en bikini gjord för simning bäst. För män gäller badbyxor, antingen cykelbyxliknande simbyxor eller klassiska Speedos. Oavsett vilken modell du föredrar – tänk tajt när det gäller passformen. Allt annat inverkar nämligen negativt på din förmåga att förflytta dig snabbt framåt.  

En tajt baddräkt för kvinnor …
… eller ett par klassiska Speedos för män.

Se dig för

Simglasögon är att rekommendera för dig som tänker crawla. Mörka simglasögon är att föredra vid soligt väder. Många som simmar i öppet vatten, det vill säga inte i bassäng, föredrar större linser och mjukare material runt ögonen. Imfria glas är också bra att satsa på. 

Simglasögon är bra att ha om man ska crawla i öppet vatten.

Badmössa på

En badmössa gör att du syns bättre från båtar och land (välj med andra ord en färgglad variant), dels gör den att du slipper få håret i ögonen. Välj helst en variant i silikon.

En badmössa får gärna synas.

Träningsklockan hjälper dig

Allt fler träningsklockor har simträningsfunktioner som kan hjälpa dig med allt från att hålla koll på tid, antal längder, frekvens, puls och mycket mer. De flesta moderna och lite mer avancerade träningsklockor har dessutom flera förprogrammerade sportlägen att välja mellan.

 

Bli medlem gratis idag!

Springtime Sports Club är till för dig som vill komma igång eller ta nästa steg i ditt motionerande – eller söker en idrottsförening att tävla för. Som medlem får du tillgång till massor av inspirerande artiklar, exklusiva erbjudanden och en stor härlig gemenskap fylld med träning och rörelseglädje. Häng med du med!

Bli medlem


Därför stinker dina träningskläder

Därför stinker dina träningskläder


Enligt en studie publicerad i Applied and Environmental Microbiology luktar träningskläder av syntetmaterial mer illa än bomullsbaserade dagen efter ett svettigt träningspass.

I studien lät forskarna 26 personer träna hårt i en timme på spinningcyklar, och samlade sedan in deras tröjor. Efter 28 timmar analyserades bakterierna på tröjorna och en doftpanel fick bedöma hur illa de luktade. Polyestertröjorna luktade betydligt mer obehagligt och intensivt än tröjorna i bomull, ansåg panelen.

Forskarna på Gents universitet, som låg bakom studien, menar att skillnaden beror på bakterien micrococci. De är kända för sin förmåga att bryta ner långa kedjor av fettsyror, hormoner och aminosyror till enklare, mer instabila substanser med en typisk odör.

Färsk svett har bara en svag lukt. Det är först när bakterier börjar bryta ner svettens fettsyror som den karakteristiska stanken från träningskläderna uppstår. Och under de 28 timmarna var tillväxten av micrococci-bakterier mycket större på de syntetiska tröjorna jämfört med de av bomull. 

Om du vill minska ner på tvättandet kan du prova att skölja ur svetten ur träningskläderna innan bakterierna hinner förvandla dina kläder till en stinkhög. Studien tyder på att träningskläder av bomull eller merinoull minskar risken för att ditt hem luktar som ett omklädningsrum, jämfört med kläder i syntetiska material.

Prova 2 nr för endast 19 kr!

Prova 2 nr för endast 19 kr!


Nu får du chansen att testa 2 nr av Runner’s World. Du får tidningen bekvämt hem i brevlådan. Du får även tillgång till låst material på webben och hela vårt digitala arkiv där du förutom Runner’s World även kan läsa Bicycling och Vasalöparens digtitala tidningar i din läsplatta eller mobil. Inte nog med det! Du får som prenumerant 20% på löparskor och kläder hos Runner’s Store, rabatter på löp- och träningsresor med mera!

Utnyttja sommarljuset

Utnyttja sommarljuset


Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du det.

Att ge sig ut och springa känns lättare när himlen är ljus och fåglarna sjunger. Utnyttja det genom att lägga in en morgonjogg eller ett lätt distanspass innan resten av familjen har vaknat. Du kommer att vara sjukt nöjd resten av dagen – och ha all tid i världen att umgås. 

Inte en morgonmänniska? Det är ju ljust på kvällen också. Utnyttja det genom att lägga in ett sent kvällspass – då är utomhustemperaturen ofta perfekt för löpning. Kom bara ihåg att träning nära sänggåendet kan komma att påverka din sömn negativt, bland annat genom att du får ett adrenalinpåslag och att din kroppstemperatur ökar. På kvällen går kroppstemperaturen ner i kroppen, för att förbereda sig för vila. Om du då höjer temperaturen via träning lurar du din inre klocka att det fortfarande är läge att vara vaken.

Så gör du Vansbrosimningen till en succé

Så gör du Vansbrosimningen till en succé


Här är våra åtta bästa tips för dig som ska simma Vansbrosimningen.

Värm upp!

För att värma upp händerna och boosta blodcirkulationen kan du gnugga en näve sand ordentligt i handflatorna, ut på fingertopparna och händernas utsidor. 

Oreglerad trafik

Du kan simma om – och bli omsimmad – på både vänster och höger sida. Simmar du om så ha gärna lite marginal till den du ska passera så att ni inte stöter ihop.

Stretcha i vattnet

Får du kramp är det ganska lätt att trampa vatten om du simmar i våtdräkt. Då kan du stretcha muskeln som trilskas. Bästa sättet att förebygga kramp är förstås att träna ordentligt och äta och dricka innan loppet.

Drick i förväg

Blir det en extremt varm dag finns det drickalangning på stranden under Vansbrosimningen, men normalt behöver man inte dricka under ett så här kort lopp. 

Simma som du vill

Frisim (crawl) och bröstsim är de populäraste simsätten under Vansbrosimningen men du får faktiskt simma precis hur du vill. Rygg, fjäril eller hundsim – allt är tillåtet. 

Smörj dig inte

Förr var det populärt att smörja in sig med fett eller vaselin för att hålla värmen bättre, men den metoden har i princip försvunnit i och med simvåtdräkterna. Fett och vaselin kan dessutom försämra sikten i dina simglasögon.

Välj mittenspåret

Under de första två kilometerna simmar du medströms i Vanån. Då är det bra att ligga mitt i strömfåran för att utnyttja vattenflödet maximalt. 

Simma vid strandkanten

Den sista kilometern i Västerdalälven simmar du motströms. Ta då sikte på flytbryggorna vid strandkanten, där strömmen och motståndet är som svagast. Har du inte redan gjort det så ta nu också rygg på en medsimmare – du spar mycket energi om du får draghjälp här. 

Lunchrörelsen – ett initiativ för en hållbarare värld

Lunchrörelsen – ett initiativ för en hållbarare värld


Under våren erbjöds det gratis träning i Alvik centrum, väster om Stockholm. Initiativet kom från rese- och mediaföretaget Springtime Group som har kontor i området och själva arbetar med träning och hälsa.

– Vi vet att träning och motion i vardagen har enormt stor betydelse när det gäller människors fysiska och mentala välbefinnande. Genom att skapa tillfällen för människor att enkelt kunna träna och umgås hoppas vi kunna bidra till det, och i förlängningen till ett mer hållbart arbetsliv och samhälle, säger Patrik Yderberg.

Som VD för Springtime Group, som arrangerar tränings- och löparresor och ger ut tidningar inom träning och hälsa, är han initiativtagare till ”Lunchrörelsen” i Alvik. Under våren bjöd han och hans medarbetare, tillsammans med partners som McDonalds, in till fyra träningstillfällen med olika innehåll. Alla var välkomna, och det var helt gratis att delta. 

– Vi vill visa att det finns många olika sätt att träna på, och inte minst vill vi inspirera till rörelseglädje. Därför erbjöd vi allt från löpning och stavgång till gruppträning och dans, med förhoppningen om att alla skulle kunna hitta något som passade dem.

Lunchrörelsen drog igång den 24 april med löpning, promenad och stavgång. Löpledare var bland annat maratonlegendaren Anders Szalkai, chefredaktör på löpartidningen Runner’s World. De som inte ville springa kunde följa med på en powerwalk med eller utan stavar. 

Lunchträning med Springtimes initiativ Lunchrörelsen – löpning på Stora Mossens IP i Bromma med bland annat Anders Szalkai som ledare.
För de som inte ville springa erbjöds promenad eller powerwalk, med eller utan stavar.

Två veckor senare var det dags att ”plogga” (plocka skräp och jogga) i Alvik centrum, tillsammans med initiativtagaren till företeelsen, Erik Ahlström. Att plogga har förövrigt blivit en folkrörelse och en världsangelägenhet – allt fler människor världen över ploggar. 

– Att plogga är en klockren aktivitet för vilken individ eller vilket företag som helst som vill verka för en mer hållbar värld. Man bidrar till en renare närmiljö samtidigt som man gör gott för sin egen hälsa, menar Patrik Yderberg. 

45 minuter ploggande resulterade i den här skräphögen – och ett mycket renare Alvik centrum.
Erik Ahlström, initiativtagare till folkrörelsen Plogga tillsammans med McDonalds representant som är sponsor till Lunchrörelsen.

Den 22 maj bjöd Springtime på Soma Move-träning. Det är ett rörlighets- och styrkepass som inte kräver någon utrustning och som passar alla.

Soma Move är helkroppsträning som utmanar både styrka, kondition och rörelseomfånget – och det helt utan utrustning.

Lunchrörelsen avslutades sedan för våren med ett härligt danspass med Tobias Karlsson som instruktör, bland annat känd från Let’s Dance. 

– Då hade vi över 100 deltagare som dansade i solen i Alviks centrum – trots att vårt ljudsystem pajade! Det var en fantastisk syn, berättar Patrik Yderberg. 

Tobias Karlsson ledde över 100 glada deltagare på ett soligt danspass i Alvik centrum – helt utan musik!

Lunchrörelsen fortsätter efter sommaren, men datum och innehåll är inte spikade ännu. På sikt hoppas han att Lunchrörelsen ska sprida sig över landet. 

– Det behöver inte vara så himla krångligt att träna. Med lite fantasi kan det dessutom vara riktigt roligt, och det hoppas jag att vi har kunnat visa med Lunchrörelsen. I bästa fall kan vi inspirera andra att ta egna initiativ till gratis, gemensam träning i sina närområden, där man arbetar eller bor. Det vore fantastiskt, säger Patrik Yderberg.