Lunchrörelsen – ett initiativ för en hållbarare värld

Lunchrörelsen – ett initiativ för en hållbarare värld


Under våren erbjöds det gratis träning i Alvik centrum, väster om Stockholm. Initiativet kom från rese- och mediaföretaget Springtime Group som har kontor i området och själva arbetar med träning och hälsa.

– Vi vet att träning och motion i vardagen har enormt stor betydelse när det gäller människors fysiska och mentala välbefinnande. Genom att skapa tillfällen för människor att enkelt kunna träna och umgås hoppas vi kunna bidra till det, och i förlängningen till ett mer hållbart arbetsliv och samhälle, säger Patrik Yderberg.

Som VD för Springtime Group, som arrangerar tränings- och löparresor och ger ut tidningar inom träning och hälsa, är han initiativtagare till ”Lunchrörelsen” i Alvik. Under våren bjöd han och hans medarbetare, tillsammans med partners som McDonalds, in till fyra träningstillfällen med olika innehåll. Alla var välkomna, och det var helt gratis att delta. 

– Vi vill visa att det finns många olika sätt att träna på, och inte minst vill vi inspirera till rörelseglädje. Därför erbjöd vi allt från löpning och stavgång till gruppträning och dans, med förhoppningen om att alla skulle kunna hitta något som passade dem.

Lunchrörelsen drog igång den 24 april med löpning, promenad och stavgång. Löpledare var bland annat maratonlegendaren Anders Szalkai, chefredaktör på löpartidningen Runner’s World. De som inte ville springa kunde följa med på en powerwalk med eller utan stavar. 

Lunchträning med Springtimes initiativ Lunchrörelsen – löpning på Stora Mossens IP i Bromma med bland annat Anders Szalkai som ledare.
För de som inte ville springa erbjöds promenad eller powerwalk, med eller utan stavar.

Två veckor senare var det dags att ”plogga” (plocka skräp och jogga) i Alvik centrum, tillsammans med initiativtagaren till företeelsen, Erik Ahlström. Att plogga har förövrigt blivit en folkrörelse och en världsangelägenhet – allt fler människor världen över ploggar. 

– Att plogga är en klockren aktivitet för vilken individ eller vilket företag som helst som vill verka för en mer hållbar värld. Man bidrar till en renare närmiljö samtidigt som man gör gott för sin egen hälsa, menar Patrik Yderberg. 

45 minuter ploggande resulterade i den här skräphögen – och ett mycket renare Alvik centrum.
Erik Ahlström, initiativtagare till folkrörelsen Plogga tillsammans med McDonalds representant som är sponsor till Lunchrörelsen.

Den 22 maj bjöd Springtime på Soma Move-träning. Det är ett rörlighets- och styrkepass som inte kräver någon utrustning och som passar alla.

Soma Move är helkroppsträning som utmanar både styrka, kondition och rörelseomfånget – och det helt utan utrustning.

Lunchrörelsen avslutades sedan för våren med ett härligt danspass med Tobias Karlsson som instruktör, bland annat känd från Let’s Dance. 

– Då hade vi över 100 deltagare som dansade i solen i Alviks centrum – trots att vårt ljudsystem pajade! Det var en fantastisk syn, berättar Patrik Yderberg. 

Tobias Karlsson ledde över 100 glada deltagare på ett soligt danspass i Alvik centrum – helt utan musik!

Lunchrörelsen fortsätter efter sommaren, men datum och innehåll är inte spikade ännu. På sikt hoppas han att Lunchrörelsen ska sprida sig över landet. 

– Det behöver inte vara så himla krångligt att träna. Med lite fantasi kan det dessutom vara riktigt roligt, och det hoppas jag att vi har kunnat visa med Lunchrörelsen. I bästa fall kan vi inspirera andra att ta egna initiativ till gratis, gemensam träning i sina närområden, där man arbetar eller bor. Det vore fantastiskt, säger Patrik Yderberg.

 

Bli medlem gratis idag!

Springtime Sports Club är till för dig som vill komma igång eller ta nästa steg i ditt motionerande – eller söker en idrottsförening att tävla för. Som medlem får du tillgång till massor av inspirerande artiklar, exklusiva erbjudanden och en stor härlig gemenskap fylld med träning och rörelseglädje. Häng med du med!

Bli medlem


Vässa skidformen i Östersund!

Vässa skidformen i Östersund!


Vässa formen och skidtekniken med några av Sveriges bästa längdskidåkare på Östersunds skidstadion. Häng med på Springtime Skicamp: 12–15 december 2019 eller 6–9 februari 2020!

I vinter bjuder Springtime Resor in till två längdskidläger i Östersund, som tillsammans med Sundsvall och Trondheim i Norge ingår i Ski Region. Lägret arrangeras i samarbete med några av Sveriges bästa längdskidåkare och instruktörer och passar för alla – oavsett om du precis blivit biten av längdskidåkning eller satsar på att åka Vasaloppet eller något annat lopp under säsongen. 

Huvudcoach är Mats Larsson, som har vunnit VM- och OS-medaljer både som aktiv och som tränare i svenska skidlandslaget. Tillsammans med ledarna kommer han att erbjuda olika teknikpass, föreläsningar och workshops kring allt från utrustningsval till vallatips. Däremellan blir det många härliga, sociala middagar och bastu- och bubbelbad. Det kommer även att finnas tid för egen distansåkning och ledarledda rörlighets- och återhämtningspass. 

Längdskidåkning i världsklass

Att Springtime Skicamp arrangeras just i Östersund är förstås ingen slump – här hittar du skidåkning av världsklass. Det finns en anledning till att så många världsåkare inom längdskidor och skidskytte har valt att bo och träna just här.  

I Östersund är det aldrig långt till skidspåren. På den vackert belägna Östersunds skidstadion finns något för såväl elit som motionärer och ungdomar. Stadion har 89 kilometer spår att välja mellan – bara en kvarts promenad från Östersund centrum. Här finns förstås både parkeringsplatser som vallabod. 

Som deltagare i Springtime Skicamp kommer du att bo på Arctura Lodge, som ligger precis i anslutning till skidspåren. Restaurangen där man äter alla måltider har en 360-graders utsikt över området. 

Så passa på – ge dig själv en riktigt inspirerande träningsboost inför fjällsemestern, något av loppen under Vasaloppsveckan eller varför inte som alternativ träning inför löpsäsongen. Häng med till Östersund!

Resfakta Springtime Skicamp

Vi reser till Östersund t/r med direkttåg från Stockholm C. Utresa på torsdag eftermiddag/kväll och returresa på söndag eftermiddag. Boende i lägenheter på Arctura Lodge, precis vid skidspåren på Östersunds skidstadion. 

Datum: 12–15 december 2019 och 6–9 februari 2020

Pris: från 6 295 kronor per person (inklusive tågresa t.o.r Stockholm, boende och måltider). Läs mer och boka på springtime.se/resor/skicamp/

Vinn startplatser till Lidingöloppet

Vinn startplatser till Lidingöloppet


Lidingöloppet närmar sig! Du som är medlem i Springtime Sports Club ges nu möjlighet att vinna två startplatser till Lidingöloppet. För att vinna måste du vara medlem i Springtime Sports Club (du blir medlem här).

Tävlingen pågår till kl 18.00, den 21 september!

TÄVLINGEN ÄR NU AVSLUTAD!

Därför stinker dina träningskläder

Därför stinker dina träningskläder


Enligt en studie publicerad i Applied and Environmental Microbiology luktar träningskläder av syntetmaterial mer illa än bomullsbaserade dagen efter ett svettigt träningspass.

I studien lät forskarna 26 personer träna hårt i en timme på spinningcyklar, och samlade sedan in deras tröjor. Efter 28 timmar analyserades bakterierna på tröjorna och en doftpanel fick bedöma hur illa de luktade. Polyestertröjorna luktade betydligt mer obehagligt och intensivt än tröjorna i bomull, ansåg panelen.

Forskarna på Gents universitet, som låg bakom studien, menar att skillnaden beror på bakterien micrococci. De är kända för sin förmåga att bryta ner långa kedjor av fettsyror, hormoner och aminosyror till enklare, mer instabila substanser med en typisk odör.

Färsk svett har bara en svag lukt. Det är först när bakterier börjar bryta ner svettens fettsyror som den karakteristiska stanken från träningskläderna uppstår. Och under de 28 timmarna var tillväxten av micrococci-bakterier mycket större på de syntetiska tröjorna jämfört med de av bomull. 

Om du vill minska ner på tvättandet kan du prova att skölja ur svetten ur träningskläderna innan bakterierna hinner förvandla dina kläder till en stinkhög. Studien tyder på att träningskläder av bomull eller merinoull minskar risken för att ditt hem luktar som ett omklädningsrum, jämfört med kläder i syntetiska material.

Utnyttja sommarljuset

Utnyttja sommarljuset


Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du det.

Att ge sig ut och springa känns lättare när himlen är ljus och fåglarna sjunger. Utnyttja det genom att lägga in en morgonjogg eller ett lätt distanspass innan resten av familjen har vaknat. Du kommer att vara sjukt nöjd resten av dagen – och ha all tid i världen att umgås. 

Inte en morgonmänniska? Det är ju ljust på kvällen också. Utnyttja det genom att lägga in ett sent kvällspass – då är utomhustemperaturen ofta perfekt för löpning. Kom bara ihåg att träning nära sänggåendet kan komma att påverka din sömn negativt, bland annat genom att du får ett adrenalinpåslag och att din kroppstemperatur ökar. På kvällen går kroppstemperaturen ner i kroppen, för att förbereda sig för vila. Om du då höjer temperaturen via träning lurar du din inre klocka att det fortfarande är läge att vara vaken.

Simprylarna som gör dig bättre

Simprylarna som gör dig bättre


Fyra fiffiga produkter som underlättar simträningen inför Vansbrosimningen – och hjälper dig under loppet.

Satsa på tajta simkläder

För kvinnor fungerar baddräkt eller en bikini gjord för simning bäst. För män gäller badbyxor, antingen cykelbyxliknande simbyxor eller klassiska Speedos. Oavsett vilken modell du föredrar – tänk tajt när det gäller passformen. Allt annat inverkar nämligen negativt på din förmåga att förflytta dig snabbt framåt.  

En tajt baddräkt för kvinnor …
… eller ett par klassiska Speedos för män.

Se dig för

Simglasögon är att rekommendera för dig som tänker crawla. Mörka simglasögon är att föredra vid soligt väder. Många som simmar i öppet vatten, det vill säga inte i bassäng, föredrar större linser och mjukare material runt ögonen. Imfria glas är också bra att satsa på. 

Simglasögon är bra att ha om man ska crawla i öppet vatten.

Badmössa på

En badmössa gör att du syns bättre från båtar och land (välj med andra ord en färgglad variant), dels gör den att du slipper få håret i ögonen. Välj helst en variant i silikon.

En badmössa får gärna synas.

Träningsklockan hjälper dig

Allt fler träningsklockor har simträningsfunktioner som kan hjälpa dig med allt från att hålla koll på tid, antal längder, frekvens, puls och mycket mer. De flesta moderna och lite mer avancerade träningsklockor har dessutom flera förprogrammerade sportlägen att välja mellan.